Nicky-Velours-Yves-Klein-Blauw

Nicky Velours Yves Klein Blauw

Nicky Velours Yves Klein Blauw

Nicky velours in de prachtige kleur Yves Klein Blauw – knalblauw zeg maar. Zo eentje waar je mee binnenkomt. Wat ons betreft perfect voor een flaired legging of crop top. Maar lees eerst hier of je die laatste (nog) kan/wil handelen. Is dit blauw je toch iets te… blauw? We hebben hem ook in Chocobruin en Flessengroen.

 

Wie is Yves Klein?

Yves Klein was een Franse schilder die vooral bekend is vanwege zijn ontdekking van een intense kleur blauw met extra veel ultramarijnpigmenten. Hij vroeg patent aan op deze kleur en sindsdien is ie dus bekend onder de naam Yves Klein Blauw. Oftewel YKB, voor de echte liefhebbers – hallo (graphic) designers. Knalblauw of koekiemonsterblauw voor het plebs ;-).

 

Dan volgt er nu een klein college in stoffenkennis. Denk je na het lezen: ‘dit is tof, ik wil alles weten over stof’ doe dan zeker een keer mee met de workshop Stoffenkennis en er gaat een wereld voor je open!

 

Fluweel of velours?

Fluweel, velours, velvet, wat is het verschil en waarom is het belangrijk? In principe is het enige verschil de taal waarin je deze stofsoort benoemd. Dat komt in de zin hiervoor neer op Nederlands, Frans, Engels/Spaans. Maar.. voor het overzicht gebruiken we in het Nederlands zowel de termen fluweel als velours, voor 2 verschillende soorten stoffen.

 

Het zit ‘m in de pool

De wat? De pool. Denk aan een hoog- of laagpolig tapijt. Want velours of fluweel is die ‘harige’ stof met vleug. De haartjes zijn ontstaan tijdens een speciaal weef of brei proces. Daarbij zijn heel veel extra draadjes mee zijn geweven of gebreid. Die draadjes vormen een dikke laag van lusjes, denk badstof. Die lusjes worden vervolgens afgeschoren. Hou je dit kort, dan heet het in NL velours. Laat je de draadjes wat langer, dan heet het bij ons fluweel. Niet zo relevant, maar wel leuk om te weten: ‘peau de peche’ is de o zo sprekende naam voor zeer kort geschoren haartjes – mooi toch?

 

En waar staat dat ‘Nicky’ en ‘Katoen’ dan voor?

De meeste fluweel en velours zijn geweven stoffen. Stoffen die niet of nauwelijks rekken dus. Nicky is echter een verbastering van het Engelse woord knitting. Knitted fabrics – oftewel gebreide stoffen – zijn rekbare stoffen. Bij ons vaak bekend als jersey of tricot. Nicky velours is dus een rekbare vorm van velours. Heel vaak heeft deze een hoog polyester gehalte. Dat is fijn voor de prijs, minder fijn qua draagcomfort. Onze Nicky velours is gemaakt van 90% katoen en 10% microfiber voor wat extra glans en rek. Altijd goed!

 

Vleug: hoe werkt dat precies?

Aai je de ene kant op, dan heeft velours een andere kleur dan wanneer je de andere kant op aait. Daar moet je dus goed op letten bij een stoflegging. Want het is toch jammer als 1 mouw net andersom ligt. Daar zijn trouwens ook nog ‘regels’ en ‘redenen’ voor: bij alle kledingstukken voelen de haartjes zacht/glad aan als je met je hand van beneden naar boven over de stof strijkt. Van zoom naar hals dus. Dan komt de kleur het beste tot z’n recht en glij je niet telkens van de bank af. Behalve bij (regen)jassen, daar liggen de patroondelen precies andersom. Zodat de regen niet helemaal door de haartjes geabsorbeerd wordt, maar er juist meteen vanaf glijdt.

Rekbaarheid

Rekbaar

Kleur

Blauw

Materiaal

Nicky velours

Dessin

Uni

Samenstelling

10% Microfiber, 90% Katoen

Stofbreedte

145 cmcm

wasvoorschrift

19,95per meter

2.2 m op voorraad